در پست های قبل در مورد اهمیت ترمز و عملکرد آن در اتومبیل صحبت کردیم. اما باید گفت یک ترمز قوی و نیرومند بدون روغن ترمز بی معنی است و اصلا نمی توان تصور کرد که سیستم ترمز خودرو خوب کار میکند بدون آنکه به روغن ترمز خود رو توجه شود و یا اینکه به موقع تعویض گردد.
پس با ما باشید تا مطالب مهم و کاربردی را در این پست مرور کنیم
روغن ترمز سیالی است که وظیفه انتقال فشار از پمپ ترمز به بوستر و سپس بر لنت ترمز را عهده دار است.
روغن ترمز خودرو وظیفه انتقال فشار هیدرولیکی از پمپ ترمز به سیلندر ترمز را در خودروها و موتورسیکلت ها را بر عهده دارد.
این روغن باید دارای حداقل تراکم پذیری باشد و نسبت به حباب هوا حساس بوده و تبخیر در آن باید بسیار ناچیز باشد و با قطعاتی که با آنها در تماس است سازگاری کامل را دارا باشد.
این مایع ترکیبی مصنوعی است که قسمت اعظم آن از ترکیبات پلی گلیکول اتری تشکیل شده است.
روغن ترمز نسبت به رطوبت حساس است و با جذب رطوبت نقطه جوش در آن پایین می آید و کم کم خاصیت خود را از دست می دهد.
در ترمز زدن های پیاپی و متوالی به دلیل اصطکاک بین لنت و دیسک یا کاسه چرخ، گرمای زیادی تولید میشود که در نهایت با انتقال آن به روغن ترمز نیروی وارد شده به پیستون های چرخ جهت ترمز گرفتن کاسته خواهد شد.
نقطه جوش این روغن ترمزها بیش از ۱۸۵ درجه سانتیگراد است.
برخی از خواصی که یک روغن ترمز خوب بایستی دارا باشد:
روغن ترمز با پایه گلیکول در طی کارکرد خود آلودگیها و رطوبت سیستم را به خود جذب میکند و این خاصیت روغن ترمز است تا بتواند مانع پوسیدن سیستم ترمز و از بین رفتن مدارها شود.
اما به هر حال هر مایعی که چنین خاصیتی را دارا باشد بالاخره به نقطه اشباع میرسد و در این هنگام دیگر رطوبتی را که وارد سیستم می شود نمی تواند جذب کند و این رطوبت ممکن است وارد قسمت های دیگر شده و در آنجا جمع شود و باعث بروز مشکلات متعدد گردد و به بسیاری از سیستم ها آسیب وارد کند.
پس بعد از مدتی باعث فاسد شدن روغن ترمز خودرو می شود که در این صورت دمای جوش روغن پایین می آید.
در این شرایط اگر ترمزهای شدید و پی در پی گرفته شود وقتی ترمزها گرم شوند روغن ترمز جوش آمده و سیستم ترمز خودرو ضعیف عمل می کند و یا به اصطلاح باعث خالی شدن ترمز می شود.
مایع روغن ترمز رطوبت را از بین درزهای میان لوله های پلاستیکی جذب می کند. به خصوص جاهایی که ممکن است از قبل در معرض هوا قرار گرفته باشند.
از طرف دیگر مشکل نشتی به طور واضحی در آب و هوای مرطوب تشدید خواهد شد و زمانی که میزان رطوبت و الودگی هوا افزایش پیدا کنند تاثیر بسیار زیادی بر روی نقطه جوش روغن می گذارد