سوپاپ در خودرو یکی از قطعات موتور محسوب میشود که در این مطلب قصد داریم توضیحات بیشتری را در مورد آن برای شما عنوان کنیم؛ تا شناخت کاملتری نسبت به این قطعه به دست آورید.
اگر تمایل دارید درمورد این قسمت از خودرو بیشتر بدانید با ما همراه باشید.
قبل از اینکه نقش سوپاپ در خودرو را برایتان توضیح دهیم؛ بهتر است بدانید که خود کلمه (سوپاپ) یک لغت فرانسوی است که در زبان فارسی به دریچه ترجمه شده است و در زبان انگلیسی هم با کلمه Poppet Valve خوانده می شود.
اما به طور کلی به هر چیزی که ورود و خروج را کنترل میکند میتوان واژه سوپاپ اطلاق کرد.
اما در اتومبیل سوپاپ به قطعه پولکی شکلی گفته می شود که با قرار گرفتن بر روی سرسیلندر دریچه ها را سد می کند.
سوپاپ یکی از قطعات موتور اتومبیل است و هر موتوری می تواند دارای یک یا چند سوپاپ باشد.
سوپاپ ها وظیفه کنترل ورود و خروج هوا، سوخت و دود را بر عهده دارند و به عبارت سادهتر نقش سوپاپ ها ورود مخلوط بنزین و هوا و خروج دود ناشی از احتراق از موتور خودرو است؛ که با باز و بسته شدن خود، این کار را به انجام می رسانند؛ منتهی سوپاپ ها برای باز و بسته شدن خود از نظم خاصی پیروی میکنند.
این قطعات چون باید در معرض حرارت و فشار بالا در محفظه احتراق خودرو قرار بگیرند؛ از آلیاژهای فولادی مخصوص و با روشهای آبکاری و آهنگری ساخته میشوند.
می دانید که موتورهای احتراقی، با سوزاندن سوخت در داخل سیلندر اتومبیل، نیروی حرکتی را برای خودرو تولید می کنند.
سه پارامتر مهم برای سوختن هم که وجود اکسیژن یا همان هوا و ماده سوختنی و ایجاد حرارت است.
موتور خودرو برای سوختن باید اکسیژن یا همان هوا را از بیرون دریافت کند و تولید نیرو در موتور خودرو به این شکل صورت میگیرد که گاز و هوای وارد شده باید متراکم شود و بعد از انفجاری که صورت میگیرد؛ انرژی جنبشی که به وجود میآید سبب حرکت پیستون خواهد شد.
اما این عملیات باید در محیط بسته ای به وقوع بپیوندد و سوپاپ ها بهترین وسیله ای هستند که می توانند ارتباط را قطع کرده و محیط را بسته نگه دارند.
در واقع سوپاپ قطعه ای قارچی شکل است که از دو قسمت ساقه و پولک تشکیل شده است که قسمت پولکی شکل آن در دهانه سیلندر و در دریچه ورود مخلوط هوا و بنزین تعبیه شده است.
جابجایی و باز و بسته شدن آن، سبب خواهد شد که این مخلوط در زمان مناسب خود وارد سیلندر گردد و سپس دریچه ی آن بسته خواهد شد تا مانع از تخلیه این مخلوط پیش از وقوع انفجار گردد که به این نوع سوپاپ، سوپاپ هوا و یا سوپاپ گاز گفته میشود.
اما نوع دیگری از سوپاپ هم وجود دارد که مشابه سوپاپ گاز است ولی عملکرد آن متفاوت است.
وقتی که عملیات در سیلندر به مرحله تراکم رسید؛ با ایجاد جرقه ای به وسیله شمع موتور انفجار به وقوع می پیوندد و در نتیجه این انفجار دودی حاصل خواهد شد که باید سریعاً از محفظه احتراق خارج شود تا سیکل دیگری مجدداً آغاز گردد و دوباره مخلوط هوا و بنزین، جایگزین و وارد شود.
در این هنگام سوپاپ دود باز شده و با فشار پیستون، دود از محفظه احتراق خارج خواهد شد و عملکرد نوع دوم سوپاپ، که سوپاپ دود است؛ در اینجا پدیدار میگردد.
کار باز و بسته شدن سوپاپ ها هم که توسط میل بادامک که با میل لنگ خودرو در تماس است؛ انجام میگیرد.
خصوصیات یک سوپاپ خوب یک سوپاپ خوب در مقابل ضربات مو باید مقاوم باشد ۲۱ سوپاپ خوب باید در مقابل ساییدگی مقاومت نماید ۳۱ سوپاپ خوب باید در مقابل حرارت استقامت زیادی داشته باشد ۴۱ سوپاپ خوب باید هادی بر رسانای خوبی برای انتقال حرارت خود به بدنه سرسیلندر باشد