دلایل بسیاری سبب خرابی کاتالیست اتومبیل می شود؛ که ما در این مطلب به بعضی از آن ها اشاره ای خواهیم داشت. شناخت این دلائل باعث می شود که ما بتوانیم از بوجود آمدن آن ها جلوگیری کنیم و یا حتی در برخی مواقع وقوع آن را به تاخیر بیندازیم.
اگر در مورد هر کدام از قطعات خودرو اطلاعاتی داشته باشیم و عوامل خرابی آن را بشناسیم، می توانیم در هزینه های تعمیرات و تعویض قطعات صرفه جویی قابل توجهی داشته باشیم. پس با ما همراه باشید.
برخی از علل خرابی کاتالیست اتومبیل عبارتند از:
ضربه های فیزیکی:
یکی از علت های خرابی کاتالیست ضربه های فیزیکی است که ممکن است به آن وارد شود. گفتیم که ساختار این قطعه بسیار شکننده و حساس است و در صورت وارد شدن هر گونه ضربه ای به محفظه ی خارجی آن سبب می شود که این قطعه شکسته و خرد شود پس باید با احتیاط کامل با آن برخورد کنید.
دمای بیش از اندازه:
این قطعات به دمای زیاد نیز حساس هستند و اگر دما در آن ها به بیش از حد مجاز برسد، باعث از دست دادن عملکرد و خاصیت آن خواهد شد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که دمای موتور به دلائل مختلفی بالا رفته و به میزانی بیش از حد خود برسد. در این صورت با خرابی کاتالیست در اتومبیل مواجه خواهیم بود.
گرفتگی منافذ اسفنجی:
یکی از علل رایج خرابی مبدل کاتالیست، گرفتگی منافذ اسفنجی در آن است. چون در صورت مسدود شدن و گرفتن این قسمت باعث می شود که گازهای خروجی از سیلندر، به راحتی از کاتالیست خارج نشوند و فشار وارده بر این قطعه به این روش، سبب تخریب و غیر قابل استفاده شدن آن می شود.
احتراق ناقص:
در صورت عدم احتراق مناسب، مخلوط هوا و بنزین به طور ناقص می سوزد و خرابی سیستم جرقه زنی موتور و گازهای حاصل از احتراق ناقص، سبب آسیب دیدگی و خرابی کاتالیست خودرو خواهد شد.
مخلوط شدن گازها با مواد مختلف:
اگر گازهای خروجی به مواد مختلفی آغشته شده باشند، به مرور باعث از دست رفتن اثر کاتالیست خواهد شد. زیرا میزان خلوص گازهای خروجی از سیلندر در سلامت و کارکرد مبدل کاتالیست اهمیت فراوانی دارد.
مثلا وقتی که واشر سر سیلندر با مشکل مواجه شود و مخلوط روغن و آب وارد سیلندر شود، گازهای خروجی به این مواد آغشته خواهند شد و سبب آسیب دیدن کاتالیست می شوند.
ریختن مواد مکملی که برای شستن انژکتور به کار می رود، باعث صدمه و آسیب و خرابی کاتالیست می شوند.
حالا که برخی از عوامل خرابی کاتالیست خودرو را شناختیم، بهتر است که با بعضی از علائم خرابی در مبدل کاتالیست هم آشنا شویم.
هنگام تکان دادن کاتالیست اگر صدایی شبیه سنگریزه به گوش برسد، نشان از خرابی شبکه های داخلی این قطعه است.
به خاطر داشته باشید، اگر کاتالیست خودرو خراب شود، آلایندگی خودرو تا حدود ۳۰ برابر افزایش می یابد. همچنین مصرف سوخت خودرو و صدای موتور هم افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد. در نتیجه شاهد محیط زیست آلوده تری خواهیم بود.