اگر تا به حال کنار دست یک راننده نشسته باشید که حتماً نشسته اید، متوجه وجود دنده اتومبیل در قسمت بین دو صندلی جلو شده اید. شاید با خود فکر کرده باشید که چرا راننده مرتب دنده اتومبیل را عوض میکند و چه لزومی برای این کار وجود دارد؟
اگر این سوال ها و سوال هایی از این دست ذهن شما را به خود مشغول کرده است پس با ما باشید تا به آنها پاسخ دهیم و مختصری درباره چگونگی کار دندهِ اتومبیل بیاموزیم.
دندهِ اتومبیل از یک طرف توسط کلاچ به موتور وصل می شود و از سوی دیگر با یک محور به دیفرانسیل متصل است.
حرکت از موتور حاصل می شود و سرعت قدرت آن را دنده تنظیم می کند، و به وسیله محور و دیفرانسیل آن را به چرخ ها انتقال می دهد.
اتومبیلها به دنده نیاز دارند چون دور موتور آنها نباید از یک حد معینی تجاوز کند.
کاری که دنده اتومبیل میکند این است که بدون تغییر دور موتور، توان رسیدن به سرعت های مختلف را فراهم میکند.
با عوض کردن دنده شما موتور را در مطلوبترین وضعیت خود حفظ می کنید؛ در عین حالی که می توانید با هر سرعتی که میخواهید رانندگی کنید.
اگر دقت کنید در کنار سرعت سنج ماشین ها عقربه دیگری وجود دارد که در واقع دور موتور ماشین را به ما نشان می دهد. در انتهای این عقربه قسمتی وجود دارد که با رنگ قرمز معلوم و مشخص است.
اگر موتور ماشین شما در این محدوده کار کند و سرعت کار موتور از حد لازم تجاوز کند، قطعاً موتور اتومبیل شما از کار باز می ایستد.
علاوه بر آن بیشترین توان و قدرت و گشتاور موتور در یک محدوده خاص از دور موتور به دست میآید و هرچقدر ما از این محدوده دور شویم، قدرت موتور افت می کند.
پس با کمک دندهِ اتومبیل و بدون تغییر دور موتور به سرعت مناسب دست پیدا میکنیم.
معمولاً در یک ماشین ۵ دنده معمولی و پنج جفت چرخ دنده با نسبتهای مختلف موجود است که در نهایت خروجی آن ۵ محدوده سرعت مختلف خواهد بود.
انتقال قدرت از موتور به چرخ ها توسط دنده اتومبیل، کلاچ فلایویل و چند قطعه دیگر صورت میپذیرد.
برای انتقال قدرت به طور خلاصه باید گفت فلای ویل به انتهای میل لنگ متصل است و زمانی که ماشین درحال حرکت با یک دنده است، صفحه کلاچ و فلایویل با هم در تماس و ارتباط هستند.
وقتی که پدال کلاچ را می فشارید، صفحه کلاچ از صفحه فلایویل جدا شده و ارتباط موتور و جعبه دنده قطع میشود و در نتیجه قدرت موتور به جعبه دنده اتومبیل منتقل نمیشود و ما میتوانیم در این موقع دنده را عوض کنیم.
اگر صفحه کلاچ دچار مشکل شود، تعویض دنده به سختی صورت می پذیرد برای آن که دنده اتومبیل را به راحتی عوض کنید لازم است که روغن دنده یا همان واسکازین به اندازه لازم درون جعبه دنده اتومبیل وجود داشته باشد.
در ادامه بحث مربوط به دنده اتومبیل در پست های بعد به مباحث مرتبط با این حوزه خواهیم پرداخت. پس با ما در سایت اتوکلینیک رضایی که با استفاده از مدرن ترین تجهیزات در زمینه صافکاری بدنه خودرو فعالیت دارند، همراه باشید.